Ontdek RCS-berichten, de opvolger van de SMS
Tegenwoordig communiceren we op verschillende manieren met elkaar. Snel een belletje via de GSM, een videocall via Messenger of een foto versturen via WhatsApp. Onze communicatie verloopt via verschillende kanalen. Maar vroeger verliep alle communicatie via de welgekende SMS. Heb jij al eens gehoord van de RCS-berichten?
Wat zijn RCS-berichten?
RCS staat voor Rich Communication Services. RCS is eigenlijk de opvolger van de SMS, maar dan wat uitgebreider. In tegenstelling tot de SMS, werkt RCS naast enkel tekst ook met foto’s, GIF’s en emoji’s. Kortom biedt het je dus een rijkere ervaring dan de SMS. Eigenlijk is RCS ontworpen om dezelfde mogelijkheden te bieden als de gekende berichten-apps, maar dan zonder effectief een app te moeten installeren op je toestel. Voor Android-gebruikers zijn de RCS-berichten niets nieuw. Zij konden er namelijk al enkele jaren gebruik van maken. Apple-gebruikers kunnen dit pas sinds de nieuwe software update, iOS 18.
Wat zijn de voordelen van RCS-berichten?
Gratis gebruik
Het gebruik van de RCS-berichten is helemaal gratis. Anders dan bij de SMS hoef je dus niet per verzonden bericht te betalen. Bij RCS-berichten maak je geen gebruik van je aantal sms’en in je bundel, maar wel van wifi of eventueel mobiele data.
RCS-berichten versturen zonder account
Daarnaast hoef je geen profiel aan te maken om RCS-berichten te versturen, in tegensteling tot apps zoals Messenger of Whatsapp. Het versturen van RCS-berichten is namelijk verbonden aan je GSM-nummer.
Uitgebreider dan SMS
RCS heeft heel wat uitgebreide functies. Je kan je locatie delen, zien wanneer iemand aan het typen is, maar ook wanneer iemand je bericht gelezen heeft. Of dat laatste effectief een voordeel is, laat ik in het midden. 😉
Groepchats worden ondersteund
RCS maakt het, anders dan SMS, mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te chatten. Je kan dus eenvoudig groepsgesprekken voeren als vriendengroep, met collega’s of als familie.
Wat zijn de nadelen van RCS-berichten?
Enkel via smartphone
RCS-berichten kunnen momenteel enkel via je smartphone verstuurd worden en (nog) niet via het web.
Geen end-to-end encryptie
Daarnaast biedt RCS op dit moment nog geen end-to-end encryptie. Met andere woorden kan je provider officieel gezien je berichten inkijken. Al is de kans dat die dat doet heel klein.
Wat heb je nodig om van RCS gebruik te maken?
Allereerst heb je logischerwijs een smartphone nodig. Uiteraard moet dat een toestel zijn die de RCS-voorwaarden aanvaard. Bij Android-smartphones is dat minimum 5.0, bij Apple is RCS beschikbaar vanaf iOS 18. Daarnaast heb je een wifi-verbinding of mobiele data nodig.
Belangrijk om te weten! Ook je gesprekspartner moet aan deze voorwaarden voldoen. Anders worden je berichten gewoon volgens SMS verzonden.
Tellen de RCS-berichten mee in mijn bundel?
Zoals hierboven omschreven, betaal je de RCS-berichten niet met je belminuten of sms’en. Wel heb je een internetverbinding nodig om van de RCS-berichten te genieten. Gebruik je wifi? Dan zullen de RCS-berichten niet aangerekend worden. Gebruik je mobiele data? Dan wordt je gebruikte data van je bundel afgetrokken.
Hoe schakel ik RCS-berichten in en uit?
Bij Apple apparaten schakel je RSC-berichten als volgt in: Ga naar de instellingen van je toestel, ga naar 'Apps’ en vervolgens naar ‘Berichten’. Scroll naar beneden en klik op ‘RCS-berichten’. Hier kan je RCS-berichten in- of uitschakelen.
Bij Android open je de ‘Berichten’-app, tik op je profielfoto om naar de instellingen van je berichten te gaan. Kies daar voor RCS-chats en deze kan je vervolgens in- en uitschakelen.
Met een smartphone en een voordelig GSM-abonnement van yoin kan ook jij gebruik maken van RCS! Chat in hoge kwaliteit, deel foto's en video's en geniet van functies zoals leesbevestigingen en groepsgesprekken, zonder extra kosten. Is je GSM thuis verbonden met wifi? Neem dan ook Internet Thuis van yoin en geniet van snel en onbeperkt internet.
