Help! Mijn kind krijgt de allereerste smartphone
Het zal je misschien verbazen, of net niet, maar kinderen krijgen steeds vroeger hun eerste smartphone. In 2018 was de gemiddelde leeftijd 12 jaar, in 2020 werd dat negen jaar en tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd zelfs op acht jaar. En we moeten toegeven, raar is dat niet. Kinderen groeien op in een wereld van schermen en leren vaak sneller dan wijzelf. Maar hoe bereid je je kinderen en jezelf voor op deze eerste smartphone? We delen enkele waardevolle tips.
Tip 1: maak smartphone-afspraken
Goede afspraken maken goede vrienden! En dat is niet anders bij het smartphonegebruik. Bespreek waar, wanneer en hoelang je kind de smartphone mag gebruiken. Blijft de gsm bijvoorbeeld na 20u op de keukentafel of mag hij mee naar boven? Maak de afspraken zo duidelijk mogelijk zodat er (weinig) ruimte is tot discussie of verwarring.
Weet je niet waar te beginnen? Hier zijn alvast enkele afspraken voor het gebruik van de eerste smartphone:
- Geen smartphone aan tafel.
- Na 20u geen schermen, dus ook geen schermtijd.
- Pas wanneer huiswerk klaar is, mag de smartphone gebruikt worden.
- Ben je later thuis dan normaal? Stuur een berichtje naar mama en papa.
- Apps worden niet zonder toestemming geïnstalleerd.
Hoe beperk je het installeren van apps? Hou je graag een overzicht over de apps die je kind gebruikt op zijn eerste smartphone? Dan kan je beperkingen instellen bij het downloaden van apps.
- Heb je een Iphone? Ga naar Instellingen, Schermtijd en Beperkingen.
- Heb je een Android? Ga naar Play Store, tik op je profielfoto, Instellingen, Gezin en Ouderlijk toezicht.
Tip 2: stel een maximale schermtijd in
Sommige smartphones sturen je een wekelijkse update hoeveel uur je die week aan je scherm gekluisterd zat. Tegenwoordig kan je zelfs per app een verschillende schermtijd instellen. Scrolt je kind urenlang op Tiktok of Youtube en wil je de schermtijd van deze apps verminderen? Dan kan je samen bepalen hoeveel tijd per dag er aan deze apps besteed mag worden.
Wil je hier als ouder mee een oogje in het zeil houden? Voeg dan een code of wachtwoord toe aan de schermtijd. Als de ingestelde tijdslimiet voor TikTok bijvoorbeeld één uur is en die wordt overschreden, vraagt de app om een wachtwoord. Zonder het wachtwoord blokkeert de app automatisch, waardoor je de schermtijd van je kind kunt beperken. Lees meer over een gezonde schermtijd bij kinderen in onze blog.
Tip 3: Maak de gsm geschikt voor je kind
Zowel bij Iphone als Android is het mogelijk om een ‘kinderaccount’ in te stellen. Dit zorgt voor veiligere instellingen op de eerste smartphone van je kind.
- Hebben zowel jij als je kind een Iphone?
Dan stel je op beide smartphones ‘Delen met Gezin’ in. Maak een nieuw Apple-ID voor je kind en koppel dat aan je bestaande Apple-ID. - Hebben jullie beiden een Android?
Installeer dan de Google Family Link-app. Die app koppelt het nieuwe Google-account aan je bestaande account. Heeft je kind een Android en jij een Iphone? Dan kan je de app ook op je Iphone downloaden.
Tip 4: leer je kind over privacy
Het is cruciaal om je kind te leren hoe belangrijk privacy is. En vooral bij het gebruik van de eerste smartphone. Want zodra iets online staat, heb je er geen controle meer over. Leer je kind wat je wel en niet openbaar gedeeld mag worden en benadruk het belang van voorzichtigheid.
Tip 5: maak zaken bespreekbaar
Communication is key! Het is belangrijk dat je kind weet waar hij of zij terecht kan bij problemen. Want smartphonegebruik gaat weleens gepaard met onoplettendheden of gevaren. Denk maar aan een berichtje, foto of filmpje dat in verkeerde handen komt en viraal gaat. Maar eveneens geweld, een gevaarlijke challenge of pesterijen. Is er iets vervelend gebeurd? Zorg ervoor dat je kind weet dat alles besproken kan worden. Het is heel belangrijk dat je kind op de hoogte is de gevaren van online zijn. Bespreek die alvorens grondig. Lees hier meer over hoe je gegevens op je smartphone kan beschermen en over online veiligheid bij kinderen in het algemeen.
Als ouder is het niet alleen belangrijk om de juiste smartphone te kiezen, maar ook een passend GSM-abonnement voor de eerste smartphone van je kind. Liefst eentje met genoeg, maar niet té veel data en ook nog eens goedkoop. Bij yoin vind je die! Onze GSM-abonnementen starten al aan € 5! Bovendien surft je kind bij yoin op het best geteste Proximus-netwerk, waardoor ze altijd en overal bereikbaar zijn.