Skip to main content

Voorleesweek: tips om voorlezen nog leuker te maken

Het is zover! De Voorleesweek is aangebroken en dit jaar staat alles in het teken van de vraag: 'Word jij mijn voorleesbuddy?' Tijdens deze week wordt het belang en het plezier van voorlezen benadrukt. Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om de liefde voor boeken door te geven, zowel aan jong als oud. Om voorlezen nog leuker te maken tijdens de Voorleesweek, hebben we enkele tips en bijpassende apps verzameld die voorlezen nog leuker maken.

 

Tip 1: kies Interactieve Boeken

Kies boeken die niet alleen verhalen vertellen, maar ook interactiviteit bieden. Deze apps combineren verhalen met activiteiten om kinderen te betrekken en hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Probeer apps zoals Epic - Een digitale bibliotheek voor kinderen met duizenden boeken en educatieve video's. Kinderen kunnen lezen en leren terwijl ze plezier hebben.

 

Tip 2: stemvervormer apps

Geef personages in het verhaal hun eigen stemmetjes met stemvervormer apps zoals Voice Changer with Effects voor Android of Voicemod voor iOS. Transformeer je stem en voeg een speelse twist toe aan het voorlezen.

 

Tip 3: ontdek Luisterboeken

Luisterboeken zijn een geweldige manier om verhalen tot leven te brengen en aan jezelf of je kinderen te laten voorlezen. Je kunt naar ze luisteren terwijl je onderweg bent of voor het slapengaan. Probeer apps zoals:

  • Audible: met een enorme selectie audioboeken, van kinderboeken tot romans, is Audible een geweldige keuze voor zowel kinderen als volwassenen. 
  • Storytel: met Storytel heb je toegang tot duizenden luisterboeken en e-books in verschillende genres. Ideaal voor het luisteren naar verhalen met het hele gezin.

 

Tip 4: verken online boekencollecties

Wanneer je op zoek bent naar boeken om voor te lezen, is het handig om apps te gebruiken die boekencollecties aanbieden op basis van leeftijd en interesses. Deze apps bieden je zorgvuldig samengestelde boekenlijsten aan die aansluiten bij de smaak van jou en je kinderen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om boeken te vinden die de nieuwsgierigheid van je kleintjes prikkelen en hen enthousiast maken voor lezen.

 

Apps zoals Goodreads bieden niet alleen aanbevelingen en lijsten met boeken voor kinderen en volwassenen, maar laten je ook recensies lezen van andere lezers. Hierdoor kun je een goed beeld krijgen van welke boeken de moeite waard zijn om voor te lezen en welke bij de interesses van jouw kinderen passen.

 

Tip 5: stel vragen tijdens het voorlezen met educatieve apps

Pauzeer af en toe om vragen te stellen over het verhaal met educatieve apps zoals Kahoot!. Je kunt quizvragen maken over het boek dat je leest en kinderen uitdagen om hun kennis te testen en beloningen te verdienen.

 

Tip 6: lees samen, waar je ook bent

Laat je niet beperken door fysieke afstanden. Met de juiste apps kun je de magie van samen lezen delen, waar je ook bent. Apps zoals Zoom of Teams bieden niet alleen software voor bedrijven, maar stellen je ook in staat om virtuele leessessies met familie en vrienden op te zetten. Of het nu gaat om grootouders die voorlezen aan kleinkinderen of vrienden die samen een boekenclub vormen, deze apps brengen de gezelligheid van het samen lezen naar elke locatie.

 

Tip 7: breng boeken tot leven met augmented reality apps

Koppel knutselactiviteiten aan de boeken die je leest met augmented reality (AR) apps. Apps zoals Spectacular laten kinderen tekeningen inkleuren en ze tot leven brengen met AR-animaties. Het is een leuke manier om verhalen interactief te maken.

 

Geniet van de Voorleesweek en maak van voorlezen een blijvende traditie in je gezin. Laat de magie van verhalen tot leven komen, niet alleen tijdens de Voorleesweek, maar het hele jaar door. Maak gebruik van bovenstaande apps voor de optimale voorleeservaring. Yoin heeft betaalbare GSM-abonnementen waarmee je altijd en overal toegang hebt tot je favoriete boeken-apps.