Skip to main content

Hardlopen is populairder dan ooit

 

Je kan er niet onderuit, hardlopen is populairder dan ooit tevoren! Van kleine looptoertjes tot de Ten Miles en marathons, bijna iedereen heeft de sportmicrobe te pakken. Net daarom blijft hardlopen ook een enorm populaire sport, maar waarom eigenlijk?  

 

Hardlopen is gemakkelijk, goedkoop en enorm gezond. Het enige wat je nodig hebt is een loopoutfit, sportschoenen en wat goede moed alvorens je kan starten. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een toertje hardlopen. Uiteraard is het meest voor de hand liggende dat jij je in de buitenlucht bevindt. Of in een bezwete sportzaal, wat je zelf verkiest natuurlijk.😊 

 

Wat zijn de voordelen van hardlopen? 

Gezondheidsvoordelen 

Hardlopen is enorm goed voor je lichaam. Het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, verlaagt je bloeddruk, helpt je cholesterol verlagen en kan je immuunsysteem versterken. Uiteraard verschillen de voordelen enorm per persoon. Door de regelmatige lichaamsbeweging wordt endorfine aangemaakt, die op haar beurt dan weer stress vermindert en je stemming verbetert. 

 

Enorm toegankelijk 

Zoals eerder besproken is hardlopen een enorm toegankelijke sport. Je hebt er bijna niets voor nodig en kan het op elk moment uitoefenen. Je stapt in principe je voordeur uit en je workout start. 

 

Een sociale of individuele sport 

Hardlopen kan je zowel alleen als in groep uitoefenen. Velen genieten van de me-time met een podcast of knallende muziek door de oren. Het is een ideale manier om te ontspannen en tot rust te komen. Anderen krijgen net energie door hun sport in groep uit te oefenen. Er bestaan tal van hardloopgroepen of hardloopevenementen waar je lid kan van worden/deel aan nemen. Denk maar aan de populaire Ten Miles, de Urban Trail Brussels, de Spartacus Run, en de 20 kilometer door Brussel

 

Welke apps kan ik gebruiken tijdens het hardlopen? 

Couch to 5K 

Ben je een startende hardloper? Dan is het aan te raden om zeer rustig op te bouwen. Als je meteen alles geeft, is de kans groot dat je blessures overhoudt aan je hardloopsessie. En daarvoor is de Couch to 5K app ideaal. 

 

Het handige aan de app is dat je met je eigen muziek kan lopen. De app zet zelf je muziek stiller wanneer die je iets wilt meegeven. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om af en toe een opbeurende aanmoediging te krijgen. Indien je dit vervelend vindt, schakel je die gewoon uit. De app werkt afwisselend met wandelen en lopen. Na elke loopsessie vraagt de app je hoe je je training vond. Als je laat weten dat deze sessie moeilijk ging, dan laat de app je de training herhalen in plaats van naar een hoger niveau te gaan. Zo blijf je gemotiveerd en wordt het nooit zwaarder dan je zelf aangeeft. 

 

Een groot voordeel aan de app is dat het in het midden van je training “halfway point” door de oortjes zegt. Hierdoor weet je dat je in het midden van je training zit en je dus kan omkeren om dezelfde route naar huis te lopen. De app is wel betalend. Je hebt echter wel een gratis versie versie van één week. 

 

couch to 5Kcouch to 5K google play

 

 

 

Nike Run Club 

De Nike Run Club app is gratis en geschikt voor zowel beginnende als ervaren hardlopers. Het motiveert je om regelmaat in je trainingen te brengen. Nike Run Club is heel compact en houdt enkel je afstand, tijd en tempo bij. De app biedt je met zijn virtuele stem een persoonlijke hardloopcoach aan. Die vergezelt je tijdens je training en steunt je wanneer het moeilijker gaat. Je kan jezelf vergelijken met je vrienden en het klassement geeft weer wie het meeste gelopen heeft. Ideaal voor wanneer je motivatie zoekt om aan je loopsessie te starten. 

 

nike run club app storenike run club Google play

 

 

Strava 

Een veelgebruikte en enorm toegankelijke app is Strava. Met Strava kan je verschillende sporten vastleggen zoals: hardlopen, fietsen, hiken, wandelen, tennissen, kajakken, surfen, schaatsen enzovoort. Daarnaast kan je ook maandelijks verschillende challenges aangaan om jezelf te motiveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 100 kilometer hardlopen in juli. Je kan je eigen community creëren door vrienden toe te voegen en elkaar te motiveren. 

 

Strava heeft een gratis en betalende versie. De gratis versie is voor startende hardlopers meer dan voldoende. Je kan er je activiteit mee opnemen, de activiteiten van je vrienden zien en deelnemen aan verschillende challenges. Wil je je activiteiten echt analyseren? Dan ga je best voor de betalende versie. Met de betalende versie kan je je prestaties bekijken op een scorebord, kan je je prestaties vergelijken met vorige prestaties en trainingsdoelen opstellen. Voor een betalend abonnement betaal je jaarlijks €69.99. Strava biedt ook een studententarief aan waarbij je van 50% korting geniet en dus maar €34.99 betaalt voor een jaarlijks abonnement. 

 

strava app storestrava google play

 

Ben je helemaal warm gemaakt om een toertje te gaan hardlopen? Heel fijn! Let wel op dat je rustig opbouwt en je niet meteen ten volle geeft. Zo voorkom je blessures en eventueel blijvende letsels. Hou je aan een loopschema en luister naar je lichaam.

Heb je nog geen loopoutfit kunnen scoren? Bekijk onze kortingen op webshops als Bol.com en Decathlon en geniet van heel wat korting op je aankoop. Wist je dat je via yoin the club ook 15% korting kan scoren op een jaarabonnement van Start 2 Run

Of je nu een beginnende of ervaring hardloper bent, je kan jezelf altijd opnieuw uitdagen en challenges aangaan. Met een goede mindset en de hulp van bovenstaande apps haal je het meeste uit je hardloopsessie! Ben je op zoek naar andere apps? Ontdek enkele sportapps.

hardlopen