Skip to main content

Wat is AI, hoe werkt het en is het gevaarlijk?

 

 

AI, sommigen gebruiken het dagelijks, anderen gebruiken het zelden of nooit. Of dat denken ze toch. Want één ding is zeker, we gebruiken het vaker dan we denken en het is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Artificiële Intelligentie vergemakkelijkt ons leven en helpt ons in verschillende situaties. Maar hoe werkt het en zijn er ook nadelen aan verbonden? 

 

Wat is AI? 

Artificiële Intelligentie, of beter gezegd AI, is een technologie die menselijke intelligentie nabootst om zo tot een gewenst resultaat te komen. AI maakt gebruik van data om je betere resultaten of suggesties voor te kunnen leggen. Met andere woorden kunnen apparaten hun problemen zelf oplossen via AI. 

Hoewel het lijkt dat AI nog maar recent zijn intrede maakte, bestaat het eigenlijk al langer dan we denken. Denk maar aan de spraakassistente van Apple, Siri, die op (bijna) al je vragen kan antwoorden. Siri werd in 2011 voor de eerste keer aan het licht gebracht. En niet veel later volgden ook heel wat anderen zoals Alexa van Amazon. 

 

Waarvoor wordt AI gebruikt? 

Er is bijna geen enkele sector waarin AI nog niet gebruikt wordt. Denk maar aan de zorgsector die AI gebruikt om afwijkingen of gevaren sneller op te sporen. Daarnaast gebruikt de transportsector het om bezoekersstromen te registreren en de auto-industrie introduceert zelfrijdende auto’s doormiddel van AI.

Luister je regelmatig naar muziek via Spotify? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat Spotify je heel wat aanbevelingen geeft. Het bekijkt je luistergeschiedenis en vormt op basis van dat aanbevelingen voor nummers die je misschien ook wel leuk vindt. Het verbaast je ondertussen waarschijnlijk al niet meer, maar ook dat is dankzij AI. 

 

Zijn er nadelen aan AI? 

Kunnen we dan ook blind vertrouwen op onze computers of zijn er toch enkele nadelen verbonden aan het gebruik van Artificiële Intelligentie? 

AI haalt al zijn informatie van het internet. En zoals we weten is niet alle info die op het internet staat correct. Het is mogelijk dat AI je verkeerde of misleidende info geeft, gebaseerd op wat die heeft gevonden op het internet. Gebruik in deze gevallen je eigen logisch verstand. AI is een goede aanvulling, maar is geen volledige vervanging. 

Verder moet je je ervan bewust zijn dat AI echt alles registreert. Dus ook de zaken waarvoor het niet gebruikt zal worden. 

Daarnaast is AI ook populair bij cybercriminelen. Ze gebruiken AI om hun nepberichten zo goed mogelijk te maken en gebruiken eventueel deepfakes om hun slachtoffers te misleiden. Zo wordt een phishing mail in slechts enkele seconden tot stand gebracht dankzij Artificiële Intelligentie.

 

Wat zijn populaire AI gerelateerde apps?

ChatGPT

Misschien wel de populairste app van het moment als we denken aan AI is ChatGPT. De app werd gereleased en is niet meer weg te denken in ons leven. Mede omdat je de app werkelijk voor alles kan gebruiken. Plan je reis, vraag de beste restaurants in je buurt of vraag om de geschiedenis van Duitsland uit te leggen.

 

Google Photos

Ook Google Photos gebruikt AI om het gebruiksgemak van haar gebruikers te optimaliseren. Zo maakt de app automatisch verschillende submappen. Denk maar aan ‘Personen’ waarbij je app automatisch de gezichten in je foto’s herkend en klasseert per persoon. Of ben je op zoek naar een foto van je kat maar heb je geen zin om tussen je foto’s te scrollen? Dan kan je ‘kat’ intikken en toont de app je enkel foto’s van wat je vroeg.

 

DALL-E

DALL-E is ideaal als je over te weinig photshopskills beschikt. Het programma helpt je om basis van tekstbeschrijvingen een afbeelding te genereren. Typ bijvoorbeeld: "een hond achter het stuur van een auto". DALL-E zal deze beschrijving gebruiken om je een afbeelding terug te bezorgen. 

Heb jij je nog niet verdiept in de AI-technologie? Met ons supersnelle Internet Thuis kan je zonder problemen eindeloos veel vragen stellen aan een AI-gerelateerd programma zoals ChatGPT. Denk maar aan bijvoorbeeld: “Ik heb nog één paprika, twee wortels en gehakt in mijn frigo. Maak daarmee een recept.”. Leef je uit en vraag raak!